Süper AMOLED aynı zamanda dokunuşları algılama fonksiyonu da bulunan AMOLED ekranlara verilen isimdir. Sadece belirli cihazların pazarlamasında kullanılmasından dolayı super AMOLED nedir sorusu sıklıkla sorulur. AMOLED ile Super AMOLED farkı birinde dokunuş algılayıcı mekanizmanın ekran içerisinde bulunmasıdır. Normal bir AMOLED ekranda dokunuş algılayıcı mekanizma ekranın üzerine yerleştirilir. Süper AMOLED ekranda bu mekanizma ekranın içerisinde yer alır. Diğer birçok ekran teknolojisinden daha gelişmiş bir seviyede olan süper AMOLED ekranlar aynı zamanda her pikselin kendi aydınlatmasının olması ile de öne çıkar. Süper AMOLED ekran sisteminde LCD gibi ekran teknolojilerinin aksine ekstra bir arka aydınlatma bulunmaz. Bu sayede AMOLED ekran kullanılan cihazlar daha hafif ve ince olur. Süper AMOLED ekranlar diğer teknolojilere göre daha hassastır ve üretim maliyetleri yüksektir.
AMOLED ve Super AMOLED Arasındaki Fark Nedir?
Süper AMOLED esasında pazarlama aracı olarak kullanılan bir tabirdir. AMOLED teknolojisinin daha gelişmiş versiyonuna Süper AMOLED adı verilir. Süper AMOLED nedir konusunda birçok kullanıcı soru işaretlerine sahiptir. Elektriğin hızla hareket etmesini mümkün kılan polimer tabakası ve dokunuş algılayıcı panelden oluşan ekran teknolojisine Süper AMOLED adı verilir. Ekranın kendisini oluşturan transistör polimer tabakası Süper AMOLED teknolojisinde daha gelişmiştir. Böylece ekran yenileme değeri, kontrast ve renklerin canlılığı yüksek seviyelere çıkabilir. Süper AMOLED teknolojisini kullanan ekranlarda her piksel kendi aydınlatmasına sahiptir. Bununla beraber siyah renkler için herhangi bir aydınlatma bulunmaz. Bu ekran teknolojisine sahip cihazlarda siyah rengin görüntülenmesi için siyah renkli bölgedeki ışıklar kapanır. Siyah renkler daha gerçekçi görünürken aynı zamanda enerjiden de tasarruf sağlanır. Öte yandan LCD ekranlarda siyah renk için de aydınlatma kullanılır.
Super AMOLED ve AMOLED Ekranlar Nerelerde Kullanılır?
AMOLED ve Süper AMOLED ekran teknolojilerinin günümüzde birçok alanda kullanılması süper AMOLED ekran nedir konusunun merak edilmesinin başlıca sebepleri arasındadır. AMOLED ekrandan farklı olarak Süper AMOLED ekran içerisine dokunuş algılayıcı aksamın yerleştirilmesi ile oluşur. AMOLED ve Süper AMOLED arasındaki fark aynı zamanda elektrik akışını hızlandıran transistör polimer tabakanın daha gelişmiş olmasıdır. Her iki ekran teknolojisi de çokça farklı alanda kullanılır. Akıllı cep telefonları, tablet bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar ve monitörler bu alanlara örnek olarak verilebilir. Super AMOLED ekranlı cep telefonları kullanıcılar tarafından canlı renkler, üstün yenileme hızı ve enerji tasarrufu sağlaması nedeniyle yoğun olarak tercih edilir.
Super AMOLED Ekran Özellikleri
Ekran kullanıcının cihaz ile etkileşime girebilmesini mümkün kılan en önemli ve büyük donanımdır. Bu nedenle ekranların özellikleri, çalışma prensibi ve ihtiyaca karşılık verebilmesi oldukça önemlidir. Her geçen yıl daha fazla cihazda kullanılan Süper AMOLED ekranlar birçok özelliği sayesinde sıklıkla tercih edilir. Başlıca Süper AMOLED ekran özellikleri şu şekildedir:
- Arka aydınlatma yerine elektrik akışını hızlandıran polimer tabaka kullanılır. Bu sayede ekran yenileme hızı ve renklerin canlılık oranı artar.
- Siyah olması gereken bölgelerde ışıklar çalışmayı bırakır. Böylece siyah alanlar daha gerçekçi görünür ve enerjiden tasarruf sağlanır.
- Süper AMOLED ekranda dokunuş algılayıcı sensör ekranın içerisinde yer alır. Bu sayede cihaz daha ince ve hafif olur.
Yorum